slhrende

  Surface / promocija projekta

  2020 02 vrecka

  Ste tudi vi med tistimi, ki vas vsakič znova zmoti neodgovoren odnos do okolja?

  Stojite kdaj na oddelku z zelenjavo in opazujete s kakšno vnemo ljudje trgajo vrečke in zlagajo vanje: eno čebulo, 2 korenčka, šopek peteršilja...? Vsak artikel v svojo vrečko?


  Vsako prvo soboto v mesecu, lahko na dvorišču Centra ponovne uporabe Ljubljana obiščete garažno razprodajo. Tam najdete marsikaj: od oblačil, obutve, posode, gospodinjskih aparatov, pohištva, cvetličnih lončkov…


  2020 02 embalaza 01V okviru projekta SURFACE smo pri  Centru ponovne uporabe izvedli raziskavo o nakupovalnih navadah Slovencev, ki se nanašajo na kupovanje izdelkov brez embalaže ter preverili njihov odnos do »second hand« blaga, popravil in vseh dejavnosti, ki pripomorejo k zmanjševanju nastanka odpadkov.


  2020 02 zeleni sejem027. decembra smo bili del Zelenega božičnega sejma, na katerem so se ljudje lahko naučili živeti in bivati bolj zdravo ter kupiti namesto klasičnih potrošniških daril, ki (pre)pogosto končajo med odpadki, darilca, ki so narejena v duhu spoštovanja zdravja, družbe, narave in živali.

  Sodelovali smo s stojnico, ki je ponujala ljudem RE-USE izdelke, ki so v celoti narejeni iz odpadnih oz. zavrženih materialov, kljub vsemu pa zanimivi in uporabni ter kot takšni primerni tudi za božična darila. Ljudje so lahko videli, da lahko iz zavrženih oblačil in predmetov izdelamo simpatične in uporabne izdelke, ki bodo še dolgo služili svojemu namenu.


  2019-05-info-tockaS projektom SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE) želimo »zgraditi« družbeno skupnost, zato smo v okviru aktivnosti projekta, v prostorih CENTRA PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) postavili FUA TOČKO. Z njo želimo podati območju FUA Ljubljana vse informacije o deležnikih, ki pomembno sooblikujejo območje REUSE PARKA, s katerim se celovito pristopa k preprečevanju nastajanja odpadkov, ponovni uporabi, možnosti popravil različnih izdelkov, trgovini brez embalaže ter edukacijskim spremembam za spremembo življenjskega stila, ki vodi v družbeno odgovornost.


  2019-05-predstavitevDne 3.5.2019 smo v CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE), gostili skupino turistov iz daljne Kitajske.

   Skupini smo predstavili prosec ponovne uporabe, ki poteka v Centru. Nad njim so bili navdušeni, saj v njihovi državi Kitajski še ne poznajo in ne izvajajo sistema ponovne uporabe in ločevanja odpadkov.

  Dne 3.5.2019 smo v CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA (Povšetova 4, Ljubljana) v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE), gostili skupino turistov iz daljne Kitajske.


   

  V CENTRU PONOVNE UPORABE PE LJUBLJANA je v okviru projekta SURFACE (INTERREG CENTRAL EUROPE) potekala delavnica ponovne uporabe, katere so se udeležili učenci OŠ VIŽMARJE BROD. Učenci so si s pomočjo oblikovalk centra ponovne uporabe izdelali vrečko za večkratno uporabo iz stare bombažne majice, katero so si nato poljubno okrasili.


  Projekt Surface, ki poteka v okviru programa Interreg Central  Europe ima pomembno vlogo pri ozaveščanju in vzpostaviti pametnega, bolje rečeno naprednega re-use parka, torej parka ponovne uporabe. Gre za koncept celostne zasnove alternativnih rešitev, ki jih potrebuje družba za spremembo življenjskega stila, ki vodi v odločitve za preprečevanje nastajanja odpadkov za manjšo porabo virov, večjo možnost kreativnega sodelovanja pri popravilih in izdelavi izdelkov na lokalnem nivoju ter možnost nakupa izdelkov po zasnovi krožnega gospodarstva. S projektom SURFACE tako gradimo bolj srečno družbo, ki bo aktivna v zaščiti narave, lastnega zdravja in z lastnim ravnanjem odgvorna prihodnjim generacijam. Projekt SURFACE je projekt gradnje skupne prihodnosti na območju MOL. V projektu Surface sodeluje 11 držav, med njimi Center ponovne uporabe (CPU) kot partner, ki pripravlja akcijski plan za vzpostavitev območja in MOL kot pridruženi partner.


  Z aprilom 2021 se v Evropski uniji obeta pridobitev nekakšne »pravice do popravila«, kot so sklenili evropski ministri za okolje. Nekaj podobnega pa načrtujejo tudi v nekaterih zveznih državah v ZDA. Kaj to pomeni? Proizvajalci bodo s tem zavezani k izdelovanju naprav, ki jih je mogoče lažje popraviti, oz. takšnih, katerih življenjska doba je precej daljša. V to kategorijo bodo spadale različne naprave, ki jih uporabljamo v svojem vsakodnevnem življenju, med drugim tudi televizorji, pralni stroji in hladilniki. Pri tem sicer nekateri opozarjajo, da je zanimivo, da nova določila ne omenjajo računalnikov in pametnih telefonov ...

  Preberi več na bodieko.si


  Mali mojstri teden pred božičem pridno sodelujejo na delavnicah popravil rabljenih igrač v enotah centrov ponovne uporabe po Sloveniji. Igrače, ki jih bodo zbirali do konca meseca, bodo prenovili in jih nato podarili tistim, ki igrač in daril za praznike ne bi dobili.

  Decembra ne manjka akcij, s katerimi skušamo pričarati praznično vzdušje tudi tistim, ki si dobrot in daril ne morejo privoščiti. V centrih ponovne uporabe po Sloveniji so praznično navdušenje združili z dobrodelnostjo in okoljskim ozaveščanjem. Prav med prazniki namreč nakupujemo več, predvsem igrače se tako kar kopičijo. Stare oziroma igrače, ki jih otroci prerastejo, pa pogosto pristanejo v smeteh, čeprav so še uporabne. 


  2018-10-os-GustavSilihGlavni namen prireditve je bil, da se otroci, starši, stari starši ter drugi sorodniki in prijatelji učencev, lokalna skupnost ("sosedje", starostniki iz doma starejših občanov ...) ter zaposleni srečajo in povezujejo. 

  S prireditvijo skušamo spodbujati h gibanju, ponudimo lokalno pridelano in sezonsko prehrano ter več različnih delavnic, ki jih vodijo zaposleni ter zunanji udeleženci.


  Projekt: SURFACE

  Projektni partner: CENTER PONOVNE UPORABE

  15. Februar 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR – delavnica ponovne uporabe - OGLEDALA

  Center ponovne uporabe je partner v projektu SURFACE in skozi različne delavnice želi ljudem približati ponovne uporabe. V četrtek 15.2.2018, smo v MERCATOR CENTRU TABOR v Mariboru skupaj z ZAVODOM ZLATA MREŽA, izvedli delavnico na temo ponovne uporabe - OGLEDALA. Pridružila se nam je skupina 12 oseb is Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENTLENT MARIBOR.


  Project: SURFACE

  Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

  15. February 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR– REUSE WORKSHOP - MIRROR

  The RE-USE CENTER is a partner in the SURFACE project. Through various activities, we want to raise people awareness of the importance of re-use. On Thursday, 15 February 2018, we organized a workshop together with institute ZLATA MREŽA, a topic of our re-use workshop was MIRROR.


  NAZIV PROJEKTA: SURFACE

  Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

  Pridruženi partner: MOL Ljubljana

  Projekt SURFACE vključuje projektne partnerje in pridružene partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih v Evropi, z različnimi začetnimi položaji, ker želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE v Sloveniji in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva.


  Stran 1 od 2

  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook