slhrende

  Nasveti

  Iskanje

  Partnerji

  logo EU ESSlogo RS mddsz

  1. Ena najbolj očitnih idej je uporaba plastične vrečke namesto vrečke za smeti v manjših koših v kopalnici in pisarni. Zakaj kupovati posebne vrečke za smeti, če pa lahko na ta način prihraniš kakšen evro?
  2. Prepreči puščanje majhnih pločevink z barvo ali čistili. Če nameravaš pločevinke shraniti v omaro v predsobi ali garažo, okoli njih preprosto ovij plastično vrečko in se tako izogni neredu v primeru, da čistilo ali barva pade na tla.
  3. S plastično vrečko zaščiti hrano pred mušicami in drugimi žuželkami. Kadar imaš piknik na domačem vrtu, pripravljeno hrano prekrij s čisto plastično vrečko in tako poskrbi, da ostane nedotaknjena do začetka kosila.
  4. Vrečke lahko zelo koristno uporabiš tudi v kuhinji med pripravljanjem okusnega kosila ali večerje. Da se izogneš dolgotrajnemu čiščenju po končanem kuhanju, namesti vrečko na kuhinjski pult ter olupi zelenjavo neposredno nad vrečko. Na ta način lahko kasneje v hipu odstraniš odpadke in jih elegantno odneseš v smeti, brez da se umažeš.
  5. Plastično vrečko uporabi pri vseh "umazanih" opravilih. Lastniki pasjih ljubljenčkov vejo, da se plastična vrečka odlično obnese kot sredstvo za čiščenje pasjih iztrebkov na sprehodu, lahko pa jo uporabiš tudi tako, da vanjo namestiš polno vrečko za smeti in tako omiliš neprijeten vonj ter preprečiš puščanje med nošenjem v najbližji smetnjak.
  6. Če imaš nekaj umetniške žilice, preprosto razreži plastične vrečke, kose skrbno zvij in jih uporabi kot material za ustvarjanje. Danes lahko vidimo modne torbice (slika zgoraj), preproge in celo kose nakita, ki so izdelani iz odsluženih plastičnih vrečk. Potrebuješ le malo domišljije!
  In seveda, da se ti prekmalu doma spet ne nabere nov kup plastike, se naslednjič v trgovino odpravi z nakupovalno vrečko iz blaga.


  1. Z ustreznim rezilom za steklo lahko prazno steklenico za vino hitro spremeniš v dekorativno vazo. Za lepši rezultat iz steklenice odstrani nalepko, kar najlažje storiš tako, da za 30 minut namočiš steklenico v toplo vodo, pomešano z nekaj žlicami sode bikarbone. Etikete na ta način kar same splavajo na gladino vode, v primeru, da na steklenici ostanejo še kakšne sledi, pa jih preprosto odstrani z gobico.
  2. Odreži dno steklenico in ga obrni na glavo. Veš, kaj dobiš na ta način? Edinstvena držala za kuhana jajčka, ki ti jih bodo zagotovo zavidali vsi gostje!
  3. Iz odsluženih steklenic lahko izdelaš lestence in svetila najrazličnejših oblik, če jih le povežeš z električno energijo. Steklenice preprosto namesti eno ob drugo v obliki krogle ali pa jih obesi na kovinsko ogrodje in tako ustvari dekorativen padajoč lestenec (slika na vrhu).
  4. Prazne steklenice lahko z nekaj spretnosti preprosto spremeniš v praktične in vzdržljive kozarce za vodo, sok ali pivo. Z rezilom za steklo prereži steklenico na ustrezni višini (odvisno, kako visoke kozarce želiš imeti), skrbno pobrusi odrezano površino za varno uporabo – in edinstveni kozarci so pripravljeni!
  5. Odreži polovico steklenice in jo pritrdi na leseni valj istega obsega. Na ta način dobiš čudovito ohišje za svečke, ki poskrbi za romantično vzdušje ne glede na to, kam ga postaviš.


  Za kompost in majhne sadike
  Jajčne lupine se v kompostu hitro razgradijo in naravnemu gnojilu dodajo nekaj kalcija ter drugih mineralov, lahko pa jih uporabite tudi kot naravno zaščito rastlin. Zdrobljeno jajčno lupino potresete okoli rož v vrtu in drugih rastlin. Z vrta bodo brez uporabe umetnih pesticidov pregnale polže in nekatere druge nadležne zajedavce. Jajčnih lupin oziroma njihovega vonja ne marajo niti kopitarji, ki se sicer radi pasejo na poljih. Namesto da sadike gojite v fini črni prsti ali šoti, v običajno prst dodajte lupino. Za majhne sadike lahko uporabite škatlo za jajca ali pa kar polovičke jajčnih lupin.
  Čistejši lonci in ponve
  Če jajčno lupine dodate kavnemu filtru, je jutranja kava manj grenka, zatrjujejo nekateri, ki so to idejo tudi preizkusili. Ostanke kave, jajčnih lupin in razgradljivega kavnega filtra lahko mirno odvržete v kompost, kjer se bodo razgradili in okolju ne bodo naredili škode. Zdrobljeno jajčno lupino dodajte vodi, v kateri ste raztopili malo mila, in z mešanico očistite vaze ter druge občutljive predmete, ki jih sicer le težko očistite. Lupina lahko pomaga tudi k čistejšim loncem in ponvam, ki jih je morda celo načela že rja, prav tako pa lahko pomaga pri čiščenju odtokov v kuhinji, kjer se nabirajo ostanki hrane.
  Za lepšo in bolj zdravo kožo
  Tanko membrano tik pod jajčno lupino so včasih uporabljali kot domače zdravilo za hitrejše celjenje ran, sicer pa lahko v jabolčnem kisu raztopljena lupina služi za lepšo kožo, saj preprečuje draženje in srbečico. Pripravite pa lahko tudi masko: posušene jajčne lupine zdrobite in jih dobro zmešate z beljakom. Tako bo nastala obrazna maska, ki gladi in napne kožo. Počakajte, da se na obrazu posuši, nato pa jo sperite z mlačno vodo.
  Bodite ustvarjalni
  Pustite domišljiji prosto pot in iz jajca izpihajte surovo notranjost (lahko jo uporabite v kuhinji), votlo lupino pa okrasite, pobarvajte ali kako drugače okrasite. Koščke lupine lahko na primer uporabite za zanimiv pisan mozaik, votla lupina pa lahko služi tudi kot lupina za čokoladna jajčka: izpihana jajca dobro posušite in vanje nalijte stopljeno čokolado. Ko se ohladi in strdi, naj gostje jajce, ki ga lahko pobarvate, olupijo - in presenečenje je tu.


  In kaj koristnega lahko storimo s to škatlo?
  Naredimo darilno škatlo
  Zakaj kupovati drage darilne škatle, če jih že imamo doma? Škatle robcev so lepo dekorirane in z malo časopisa ali vate, lahko v njih shranimo ter podarimo tudi lomljiva darila. Zgornjo odprtino zakrijemo s pentljo ali pa dodamo še malo vate, ki lahko kuka iz odprtine.
  Shranimo razglednice in kartice
  Odprtino škatle po želji povečamo (najbolje s škarjami) in vanjo shranimo vse razglednice in bonitetne kartice, ki se nam kopičijo iz dneva v dan. Ker so škatle dekorirane, jih lahko držimo tudi na policah.
  Naredimo zaznamek za knjige
  Karton je pravšnje trdote, da lahko izrezani stolpci služijo kot zaznamki za knjige. Ljubitelji knjig jih nimamo nikoli zadosti.
  Shranimo vrečke
  Škatla je prave velikosti in tudi odprtina je zelo praktična, da lahko vanjo shranimo vrečke, tako nosilne kot tudi vrečke za pasje iztrebke. Škatlo držimo nekje pri izhodu hiše ali stanovanja, tako da so vrečke zmeraj pri roki.
  Koš za smrkave robce
  Medtem, ko se ena škatla prazni, se druga z uporabljenimi robci, polni. Ko je polna, jo izpraznimo (robci spadajo med organske odpadke) in jo potrošimo ponovno. Če je več ne potrebujemo, jo odložimo v zabojnik za papir.
  Koš za odpadke v avtomobilu
  Ko smo na poti se nam v predalu vrat nabere precej odpadkov, kot so zavojčki čokolade, žvečilk in ostanki sadja. Predal vrat lahko koristimo za pomembnejše stvari, če odpadke odlagamo v papirnato škatlo.


  Koruza je priljubljen prigrizek na piknikih. Kaj storiti s storži, ki ostanejo?

  • • S storžem zamenjamo pasjo gumijasto kost za žvečenje.
  • • Ponudimo ga lahko tudi morskemu prašičku, ki ga bo oglodal v nekaj urah.
  • • S storži očistimo žar.
  • • Če nič od tega, storže nalomimo na manjše kose in jih odvržemo v koš za ločevanje bioloških odpadkov ali na kompost.

  Koščice češenj in višenj

  Koščice se na temperaturi hitro segrejejo in oddajajo toploto kar nekaj časa.
  Po sladkanju s češnjami ali višnjami te posušimo in jih zamenjamo z vsebino stare plišaste igrače. Igračo grejemo v mikrovalovni pečici minuto ali dve in dobili smo odličen termofor za mrzle zimske dni.
  Simpatični termoforčki so tudi odlično božično darilo za družino in prijatelje.

  Ogrizki jabolk, hrušk

  Tudi psi potrebujejo vitamine in vlaknine. Zato se včasih lotijo sadja. Niste vedeli? Dajte jim ogrizek jabolka ali hruške in opazujte kaj se bo zgodilo (seveda to ne velja za vse, nekateri psi so strogi mesojedci).

  Fižol

  Z ostanki prebranega fižola spodbudite otroke, da izdelajo zanimiv nakit. Fižolčke lahko tudi okrasijo s vodenimi barvicami ali temperami.

  Borovnice

  No, od teh pa ni kaj pretirano veliko za reciklirati. Če vseeno ostane nekaj mehkih ali zmečkanih borovnic, jih zmešamo v jogurt ali mleko.
  Vse našteto so seveda organski odpadki. Če jih ne moremo drugače uporabiti, jih ločimo v koš za organske odpadke ali pa odložimo na kompost


  • • Izrežemo želeno velikost, po potrebi prišijemo robove na spodnjo stran in dobimo predpražnik za vhod v hišo ali stanovanje.
  • • Predpražnik iz stare preproge lahko služi tudi kot nova postelja za hišne ljubljenčke. Posebej primerno za pasje ute v mrzlih dneh.
  • • Z malce domišljije izdelamo mačji praskalnik ali pa s koščki prekrijemo obrabljenega (kot na sliki).
  • • Preprogo lahko uporabimo kot drsečo podlago za premikanje pohištva.
  • • Ker so preproge dober izolator, jih lahko uporabimo tudi za zaščito dreves v zimskem času. Enako lahko ogrevamo kompostnik.
  • • S koščki si lahko zaščitimo kolena med sajenjem ali pletjem na vrtu.
  • • Vsestransko uporabna v garaži ali delavnici.
  • • S preprogo pokrijemo poledenele stopnice in se zaščitimo pred padci.

  Težki časi zahtevajo previdno ravnanje z denarjem, pa vendar se vam pri tem ni treba odreči vsemu. Ni vam potrebno prodati avta, odpovedati dopusta ali se preseliti v manjše stanovanje.

  Veliko lahko naredite že s tem, da postanete okoljsko in družbeno odgovorni, kar prispeva tudi k zmanjševanju vsakdanjih  stroškov.

  Poleg nekaterih nasvetov, kot so kuhajte doma, hodite peš, pazite na uporabo električne enegije, uskladite opravke, uporabljajte tuš namesto kopeli, na prvo mesto postavite moto "kupujte v centrih ponovne uporabe”. S tem boste veliko privarčevali, pa še bolj zdravi boste, saj izdelki niso kemizirani kot je to praksa v običajnih trgovinah.

  Tako boste lahko oblekli sebe in svojo družino ter vrnili nostalgijo v vaš dom.


  Kontakt

  CPU d.o.o., SO.P.

  Vrazova 9
  2270 Ormož
  Tel.: +386 31 689 920,
  E-naslov: ormoz@cpu-reuse.com

  Facebook