Izjava za medije

Naziv Projekta: SURFACE

Projektni partnerji: Abfallwirtschaft Tirol Mitte GmbH (Avstrija), CENTER PONOVNE UPORABE d.o.o., so.p., Province of Rimini (Italija), Cooperativa sociale (Italija), ZAK Abfallwirtschaft Gmbh (Germany), Kuyavian-Pomeranian Voivodeship (Poljska), Bay Zoltant Instiute for applied science (Madžarska), ACT group (Hrvaška), Social enterprises active in re-use, repair and recycling (Belgija) in Institute for sustainable development (Češka)

Trajanje projekta: julij 2017 - junij 2020

Dne 24.1.2018, so se v Kemptenu (Nemčiji) srečali partnerji projekta SURFACE, ki prihajajo iz devetih evropskih držav (Avstrija, Italija, Nemčija, Poljska, Madžarska, Hrvaška, Belgija, Češka in Slovenija). Namen projekta in združitev moči držav je ozavestiti ljudi o pomembnosti ponovne uporabe dobrin/izdelkov/blaga, preden jih predčasno zavržemo med odpadke.

Osnovni koncept projekta SURFACE je oblikovati »park za pametno ponovno uporabo« (v nadaljevanju besedila: park). Park bo mesto, kjer bodo izdelki, blago, materiali dobili novo priložnost, da se vrnejo v proizvodnji cikel namesto, da bi končali kot odpadek ali kot reciklirani materiali z nižjo vrednostjo. Park ne bo zgolj prostor, kjer se bodo izdelki/blago ponovno uporabili , temveč prostor, kjer se bodo srečevali ljudje ter imeli priložnosti za izmenjavo in prenos znanja s področja ponovne uporabe.

Sektor ponovne uporabe je poln obetajočih se pobud, dejavnosti in inovativnih idej. Vendar pa je za boljšo uveljavitev ponovne uporabe, potrebna ne samo podpora nacionalnih vlad, temveč tudi projektov kot je SURFACE, ki ustvarjajo smernice za vzpostavitev prakse ponovne uporabe, ki navdihujejo druga mestna območja, da jim sledijo.

CENTER PONOVNE UPORABE D.O.O., SO.P.

Vrazova ulica 9
2270 ORMOŽ

http://www.cpu-reuse.com/

T +386 3 752 07 90

T +386 41 634 594

www.interreg-central.eu/Content.Node/SURFACE.html