Akcijski plan za implementacijo naprednega parka ponovne uporabe

Projekt Surface, ki poteka v okviru programa Interreg Central  Europe ima pomembno vlogo pri ozaveščanju in vzpostaviti pametnega, bolje rečeno naprednega re-use parka, torej parka ponovne uporabe. Gre za koncept celostne zasnove alternativnih rešitev, ki jih potrebuje družba za spremembo življenjskega stila, ki vodi v odločitve za preprečevanje nastajanja odpadkov za manjšo porabo virov, večjo možnost kreativnega sodelovanja pri popravilih in izdelavi izdelkov na lokalnem nivoju ter možnost nakupa izdelkov po zasnovi krožnega gospodarstva. S projektom SURFACE tako gradimo bolj srečno družbo, ki bo aktivna v zaščiti narave, lastnega zdravja in z lastnim ravnanjem odgvorna prihodnjim generacijam. Projekt SURFACE je projekt gradnje skupne prihodnosti na območju MOL. V projektu Surface sodeluje 11 držav, med njimi Center ponovne uporabe (CPU) kot partner, ki pripravlja akcijski plan za vzpostavitev območja in MOL kot pridruženi partner.

Obeta se »pravica do popravila« – nič več naprav, ki se nenehno kvarijo?

Popravilo napravZ aprilom 2021 se v Evropski uniji obeta pridobitev nekakšne »pravice do popravila«, kot so sklenili evropski ministri za okolje. Nekaj podobnega pa načrtujejo tudi v nekaterih zveznih državah v ZDA. Kaj to pomeni? Proizvajalci bodo s tem zavezani k izdelovanju naprav, ki jih je mogoče lažje popraviti, oz. takšnih, katerih življenjska doba je precej daljša. V to kategorijo bodo spadale različne naprave, ki jih uporabljamo v svojem vsakodnevnem življenju, med drugim tudi televizorji, pralni stroji in hladilniki. Pri tem sicer nekateri opozarjajo, da je zanimivo, da nova določila ne omenjajo računalnikov in pametnih telefonov ...

Preberi več na bodieko.si

Božiček s pomočjo malih mojstrov rabljenim igračam 'vdahnil' novo življenje

Mali mojstri teden pred božičem pridno sodelujejo na delavnicah popravil rabljenih igrač v enotah centrov ponovne uporabe po Sloveniji. Igrače, ki jih bodo zbirali do konca meseca, bodo prenovili in jih nato podarili tistim, ki igrač in daril za praznike ne bi dobili.

Decembra ne manjka akcij, s katerimi skušamo pričarati praznično vzdušje tudi tistim, ki si dobrot in daril ne morejo privoščiti. V centrih ponovne uporabe po Sloveniji so praznično navdušenje združili z dobrodelnostjo in okoljskim ozaveščanjem. Prav med prazniki namreč nakupujemo več, predvsem igrače se tako kar kopičijo. Stare oziroma igrače, ki jih otroci prerastejo, pa pogosto pristanejo v smeteh, čeprav so še uporabne. 

Surface projekt ozavešča o pomenu kreativnosti in ponovne uporabe za okoljsko odgovorno družbo

2018-10-os-GustavSilihGlavni namen prireditve je bil, da se otroci, starši, stari starši ter drugi sorodniki in prijatelji učencev, lokalna skupnost ("sosedje", starostniki iz doma starejših občanov ...) ter zaposleni srečajo in povezujejo. 

S prireditvijo skušamo spodbujati h gibanju, ponudimo lokalno pridelano in sezonsko prehrano ter več različnih delavnic, ki jih vodijo zaposleni ter zunanji udeleženci.

Mercator center Tabor Maribor

Projekt: SURFACE

Projektni partner: CENTER PONOVNE UPORABE

15. Februar 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR – delavnica ponovne uporabe - OGLEDALA

Center ponovne uporabe je partner v projektu SURFACE in skozi različne delavnice želi ljudem približati ponovne uporabe. V četrtek 15.2.2018, smo v MERCATOR CENTRU TABOR v Mariboru skupaj z ZAVODOM ZLATA MREŽA, izvedli delavnico na temo ponovne uporabe - OGLEDALA. Pridružila se nam je skupina 12 oseb is Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENTLENT MARIBOR.

Mercator center Tabor Maribor - ANG (2)

Project: SURFACE

Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

15. February 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR– REUSE WORKSHOP - MIRROR

The RE-USE CENTER is a partner in the SURFACE project. Through various activities, we want to raise people awareness of the importance of re-use. On Thursday, 15 February 2018, we organized a workshop together with institute ZLATA MREŽA, a topic of our re-use workshop was MIRROR.

Turbolenca

NAZIV PROJEKTA: SURFACE

Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

Pridruženi partner: MOL Ljubljana

Projekt SURFACE vključuje projektne partnerje in pridružene partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih v Evropi, z različnimi začetnimi položaji, ker želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE v Sloveniji in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva.

Turbolenca - ANG

PROJECT: SURFACE

Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

Associated partner: MOL LJUBLJANA

The SURFACE project involves project partners and associated partners in various small and medium-sized cities in Europe, with different starting positions, because it wants to contribute to the development of local environmental management strategies and plans based on the prevention and reuse of waste. The REUSE CENTER (CPU) is a partner in the SURFACE project in Slovenia and with different various activities raise to and promote the importance of re-use, resource-efficient use and the impact on the development of socially responsible entrepreneurship.

Izjava za medije

Naziv Projekta: SURFACE

Projektni partnerji: Abfallwirtschaft Tirol Mitte GmbH (Avstrija), CENTER PONOVNE UPORABE d.o.o., so.p., Province of Rimini (Italija), Cooperativa sociale (Italija), ZAK Abfallwirtschaft Gmbh (Germany), Kuyavian-Pomeranian Voivodeship (Poljska), Bay Zoltant Instiute for applied science (Madžarska), ACT group (Hrvaška), Social enterprises active in re-use, repair and recycling (Belgija) in Institute for sustainable development (Češka)

Trajanje projekta: julij 2017 - junij 2020

Dne 24.1.2018, so se v Kemptenu (Nemčiji) srečali partnerji projekta SURFACE, ki prihajajo iz devetih evropskih držav (Avstrija, Italija, Nemčija, Poljska, Madžarska, Hrvaška, Belgija, Češka in Slovenija). Namen projekta in združitev moči držav je ozavestiti ljudi o pomembnosti ponovne uporabe dobrin/izdelkov/blaga, preden jih predčasno zavržemo med odpadke.

Osnovni koncept projekta SURFACE je oblikovati »park za pametno ponovno uporabo« (v nadaljevanju besedila: park). Park bo mesto, kjer bodo izdelki, blago, materiali dobili novo priložnost, da se vrnejo v proizvodnji cikel namesto, da bi končali kot odpadek ali kot reciklirani materiali z nižjo vrednostjo. Park ne bo zgolj prostor, kjer se bodo izdelki/blago ponovno uporabili , temveč prostor, kjer se bodo srečevali ljudje ter imeli priložnosti za izmenjavo in prenos znanja s področja ponovne uporabe.

Sektor ponovne uporabe je poln obetajočih se pobud, dejavnosti in inovativnih idej. Vendar pa je za boljšo uveljavitev ponovne uporabe, potrebna ne samo podpora nacionalnih vlad, temveč tudi projektov kot je SURFACE, ki ustvarjajo smernice za vzpostavitev prakse ponovne uporabe, ki navdihujejo druga mestna območja, da jim sledijo.

CENTER PONOVNE UPORABE D.O.O., SO.P.

Vrazova ulica 9
2270 ORMOŽ

http://www.cpu-reuse.com/

T +386 3 752 07 90

T +386 41 634 594

www.interreg-central.eu/Content.Node/SURFACE.html