Surface projekt ozavešča o pomenu kreativnosti in ponovne uporabe za okoljsko odgovorno družbo

2018-10-os-GustavSilihGlavni namen prireditve je bil, da se otroci, starši, stari starši ter drugi sorodniki in prijatelji učencev, lokalna skupnost ("sosedje", starostniki iz doma starejših občanov ...) ter zaposleni srečajo in povezujejo. 

S prireditvijo skušamo spodbujati h gibanju, ponudimo lokalno pridelano in sezonsko prehrano ter več različnih delavnic, ki jih vodijo zaposleni ter zunanji udeleženci.

Mercator center Tabor Maribor

Projekt: SURFACE

Projektni partner: CENTER PONOVNE UPORABE

15. Februar 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR – delavnica ponovne uporabe - OGLEDALA

Center ponovne uporabe je partner v projektu SURFACE in skozi različne delavnice želi ljudem približati ponovne uporabe. V četrtek 15.2.2018, smo v MERCATOR CENTRU TABOR v Mariboru skupaj z ZAVODOM ZLATA MREŽA, izvedli delavnico na temo ponovne uporabe - OGLEDALA. Pridružila se nam je skupina 12 oseb is Slovenskega združenja za duševno zdravje ŠENTLENT MARIBOR.

Mercator center Tabor Maribor - ANG (2)

Project: SURFACE

Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

15. February 2018 – MERCATOR CENTER TABOR MARIBOR– REUSE WORKSHOP - MIRROR

The RE-USE CENTER is a partner in the SURFACE project. Through various activities, we want to raise people awareness of the importance of re-use. On Thursday, 15 February 2018, we organized a workshop together with institute ZLATA MREŽA, a topic of our re-use workshop was MIRROR.

Turbolenca

NAZIV PROJEKTA: SURFACE

Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

Pridruženi partner: MOL Ljubljana

Projekt SURFACE vključuje projektne partnerje in pridružene partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih v Evropi, z različnimi začetnimi položaji, ker želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE v Sloveniji in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva.

Turbolenca - ANG

PROJECT: SURFACE

Project partner: CENTER PONOVNE UPORABE

Associated partner: MOL LJUBLJANA

The SURFACE project involves project partners and associated partners in various small and medium-sized cities in Europe, with different starting positions, because it wants to contribute to the development of local environmental management strategies and plans based on the prevention and reuse of waste. The REUSE CENTER (CPU) is a partner in the SURFACE project in Slovenia and with different various activities raise to and promote the importance of re-use, resource-efficient use and the impact on the development of socially responsible entrepreneurship.

Izjava za medije

Naziv Projekta: SURFACE

Projektni partnerji: Abfallwirtschaft Tirol Mitte GmbH (Avstrija), CENTER PONOVNE UPORABE d.o.o., so.p., Province of Rimini (Italija), Cooperativa sociale (Italija), ZAK Abfallwirtschaft Gmbh (Germany), Kuyavian-Pomeranian Voivodeship (Poljska), Bay Zoltant Instiute for applied science (Madžarska), ACT group (Hrvaška), Social enterprises active in re-use, repair and recycling (Belgija) in Institute for sustainable development (Češka)

Trajanje projekta: julij 2017 - junij 2020

Dne 24.1.2018, so se v Kemptenu (Nemčiji) srečali partnerji projekta SURFACE, ki prihajajo iz devetih evropskih držav (Avstrija, Italija, Nemčija, Poljska, Madžarska, Hrvaška, Belgija, Češka in Slovenija). Namen projekta in združitev moči držav je ozavestiti ljudi o pomembnosti ponovne uporabe dobrin/izdelkov/blaga, preden jih predčasno zavržemo med odpadke.

Osnovni koncept projekta SURFACE je oblikovati »park za pametno ponovno uporabo« (v nadaljevanju besedila: park). Park bo mesto, kjer bodo izdelki, blago, materiali dobili novo priložnost, da se vrnejo v proizvodnji cikel namesto, da bi končali kot odpadek ali kot reciklirani materiali z nižjo vrednostjo. Park ne bo zgolj prostor, kjer se bodo izdelki/blago ponovno uporabili , temveč prostor, kjer se bodo srečevali ljudje ter imeli priložnosti za izmenjavo in prenos znanja s področja ponovne uporabe.

Sektor ponovne uporabe je poln obetajočih se pobud, dejavnosti in inovativnih idej. Vendar pa je za boljšo uveljavitev ponovne uporabe, potrebna ne samo podpora nacionalnih vlad, temveč tudi projektov kot je SURFACE, ki ustvarjajo smernice za vzpostavitev prakse ponovne uporabe, ki navdihujejo druga mestna območja, da jim sledijo.

CENTER PONOVNE UPORABE D.O.O., SO.P.

Vrazova ulica 9
2270 ORMOŽ

http://www.cpu-reuse.com/

T +386 3 752 07 90

T +386 41 634 594

www.interreg-central.eu/Content.Node/SURFACE.html

 

Izjava CPU Ljubljana - Ohranjanje tradicije

Naziv Projekta: SURFACE

Slovenski partner: Center ponovne uporabe (CPU)

Pridruženi partner: MOL Ljubljana

PARTNERSTVO SESTAVLJAJO:

 1. Waste Management Association Mid-Tyrol, LP, ATM
 2. BAN Social Enterprise Ltd / withdrawn, PP, BAN
 3. REUSE center, PP, CPU
 4. Province of Rimini, PP, PoR
 5. Insieme Social Enterprise, PP, INSIEME
 6. ZAK Wastemanagement GmbH, PP, ZAK
 7. Kujawsko-Pomorskie Voivodeship, PP, K-PV
 8. Bay Zoltán Nonprofit Ltd. for Applied Research, PP, BZN
 9. ACT group , PP, AG
 10. Reuse and Recycling European Union Social Enterprises, PP, RREUSE
 11. IURS -Institute for Sustainable Development of Settlements, PP, IURS

Trajanje projekta: julij 2017 - junij 2020

OHRANJANJE DEDIŠČINE IN OBIČAJEV ZA VZPOSTAVITEV PAMETNEGA PARKA PONOVNE UPORABE (SMART REUSE PARK)- SURFACE

CPU Ljubljana, 9. februar 2018: Ohranjanje dediščine s peko in uporabo posode iz preteklosti

Ponovna uporaba je zelo pomemben pristop k reševanju izzivov ravnanja z odpadki in preprečevanja nastajanja odpadkov na funkcionalnih urbanih območjih. Države, ki se ukvarjajo z izvajanjem strategij za preprečevanje nastajanja odpadkov in ponovno uporabo na nacionalni ravni, sta DE in AT. Sledijo IT in SI, neravnovesje pa je razvidno pri PL, CZ, HU in HR. Ampak tudi te "razvite" države imajo ogromno pomanjkanje izvajanja koncepta prednostnega reda ravnanja z odpadki. Projekt SURFACE zato vključuje dopolnilne in sinergijske partnerje v različnih malih in srednje velikih mestih z različnimi začetnimi položaji, kje želi prispevati k razvoju lokalnih strategij in načrtov za upravljanje okolja, ki temeljijo na preprečevanju in ponovni uporabi odpadkov. Center ponovne uporabe (CPU) je partner v projektu SURFACE in skozi različne aktivnosti ozavešča o pomenu ponovne uporabe, varčne rabe z viri in vpliva na razvoj družbeno odgovornega podjetništva. Na področju ohranjanja kulturne dediščine ima CPU pomembno vlogo prav v fazi ozaveščanja o pomenu ohranjanja in varovanja tovrstne dediščine. V ta namen je bil izveden dogodek peke zdravih pirinih krofov v CPU Ljubljana z uporabo in predstavitvijo posode iz preteklosti. Podeželjska gospodinjstva še danes uporabljajo specifične lonce, sklede, pekače v namen priprave tradicionalnih jedi, kot so pustni krofi.