V nekaj letih bo odpadek le še muzejski rekvizit

Objavljeno v Delo 6.1.2017

Ustanoviteljica prvega centra ponovne uporabe v Sloveniji Marinka Vovk vidi prihodnost in nova delovna mesta.

Rogaška Slatina – Prvi center ponovne uporabe je dobil naslednike po vsej Sloveniji, v njih pa delajo težje zaposljivi ljudje, kar je bil tudi prvi namen Marinke Vovk. Prihodnost je v novih tehnologijah, od mobilnih aplikacij do tridimenzionalnih tiskalnikov za popravila izdelkov.

Preberi več...

NOVOST V CPU LJUBLJANA!

Z novim letom na Povšetovi 4, 1000 Ljubljana, VSAK PRVI TOREK v mesecu, odpiramo vrata skladišča pred Centrom ponovne uporabe, PE Ljubljana, kjer boste lahko pobrskali med različnimi artikli in si izbrali izdelke po ugodnih cenah (pohištvo, športna oprema, gospodinjski aparati, otroške igrače…) Prijazno vabljeni!

Miklavžev sejem v Ormožu

Center ponovne uporabe se bo 3. In 4. decembra 2016 s svojo ponudbo unikatnih izdelkov, predstavil na Miklavževem sejmu v Ormožu. Obiskal nas bo tudi Miklavž. Prijazno vabljeni!

Poškodovano? Ne zavrzi! Prinesi v Repair Café Ljubljana

Vsak zadnji četrtek v mesecu, pod streho Centra ponovne uporabe, PE Ljubljana, potekajo Repair Café dogodki - takrat imate odlično priložnost, da prinesete svoje poškodovane izdelke na popravilo. Na Povšetovi 4 v Ljubljani so na dan Repair Café dogodka prisotni mojstri, orodja in materiali ter vse ostalo kar je potrebno za popravilo vašega poškodovanega kosa. Mojstri Centra ponovne uporabe vam pomagajo popraviti vaše izdelke, popravila pa naučijo tudi vas. Poleg popravljenih/obnovljenih kosov tako domov odnesete tudi novo znanje in veščine, ki vam bodo naslednjič v pomoč pri popravilu vašega poškodovanega kosa ter izkušnjo, ki vas bo spremljala pri vrednotenju izdelkov.

24ur.com: Trgovina, kjer se lahko oblečeš in obuješ za 10 evrov

V družbi, ki kopiči dobrine, je sposobnost, da s tem prekineš, odlika. To je velik korak k svetu brez odpadkov. "Naš čas je zaznamovan z izobiljem, udobjem in pretirano porabo, saj porabljamo tretjino naravnih virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna pridelati, in med odpadki vsak dan končajo hrana in popolnoma uporabne stvari. Po drugi strani pa živimo tudi v času velikega pomanjkanja, saj več kot tretjina svetovnega prebivalstva živi v revščini ali na njenem robu, vsak osmi trpi zaradi lakote in vsak drugi zaradi pomanjkanja vode," opozarjajo na Zbornici komunalnega gospodarstva pri GZS.

Preberi članek

Sodelovanje mreže Centrov ponovne uporabe v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

O EVROPSKEM TEDNU ZMANJŠEVANJA ODPADKOV

V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot 2 milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot 4 milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kg odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta.

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki jo od leta 2009 organizira Evropska komisija s podporo programa LIFE+.

2. Repair Cafe Ljubljana

Pod streho Centra ponovne uporabe v Ljubljani, od septembra dalje, deluje Repair Café Ljubljana - kavarniška popravljalnica, kamor lahko obiskovalci, vsak zadnji četrtek v mesecu, prinesejo izdelke, ki so pokvarjeni, poškodovani, skratka neuporabni in bi jih želeli še uporabljati. Skupaj s strokovnjaki in jih popravijo in se tako opremijo z znanjem, ki jim bo koristilo tudi v prihodnje, kar pomeni, da bodo tako izdelek naslednjič lahko popravili kar sami. Ta znanja pa so seveda hkrati pomembna za zmanjšanje porabe surovin, energije, vode, kemikalij, emisij CO2 in prispevajo h krožnemu gospodarstvu.

Kreativna delavnica: Izdelava ptičje krmilnice

Bliža se zima, z njo pa sneg, ki pticam otežuje pot do hrane. Zanje lahko poskrbimo z vedno polno ptičjo krmilnico, ki jo izdelamo sami. V sodelovanju z Mladinskim centrom Ormož bomo v času jesenskih počitnic izvedli kreativno delavnico izdelovanja ptičje krmilnice. Vabljeni, da se nam pridržite v petek, 4.11.2016 ob 10. uri v Mladinskem centru Ormož (Grajski trg 3). Skupaj bomo ustvarili unikatne, okolju prijazne ptičje krmilnice, izdelane iz odpadnih kosov lesa.

O Centru ponovne uporabe v rubriki Nedeljska reportaža na prvem programu RA SLO

V povprečju vsakdo izmed nas na leto zavrže 5 kg še uporabnih izdelkov. Inovativna poslovna ideja o ustanovitvi Centra ponovne uporabe je bila odgovor na globalni trend nenehnega nadomeščanja starih, še vedno uporabnih izdelkov, z novimi. Center ponovne uporabe deluje v sistemu krožnega gospodarstva in prispeva k varčevanju virov, surovin in omogoča pripravo na ponovno uporabo zavrženih, a še vedno uporabnih izdelkov, ki bi sicer postali odpadek…

Nadaljuj z branjem

Teden otroka

Od 3. do 9. oktobra pod geslom »Svet, v katerem želim živeti«poteka Teden otroka. To je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se začne vsak prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka zveza organizira različne prostočasne in razvedrilne programe za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji. Skupaj s predstavnico Okoljsko raziskovalnega zavoda smo za najmlajše pripravili eko delavnico, v sklopu katere so si iz »odpadnega« materiala izdelali oglasne deščice. Otroci so bili nad delavnico navdušeni in nastalo je kar nekaj kreativnih izdelkov. Na ta način so mladi spoznali, da lahko s kančkom kreativnosti iz odsluženih izdelkov in materialov, nove, uporabne izdelke. Le ti tako ne pristanejo na smetišču, ampak ostanejo z nami dlje časa, s čimer zmanjšujemo odpadke in ohranjamo vire.  

Več prispevkov

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo POLITIKO PIŠKOTOV

EU Cookie Directive Module Information